23948sdkhjf

Facket och 7-Eleven i nytt bråk

Den gamla striden mellan 7-Eleven och fackförbundet Handels om vilket kollektivavtal som ska gälla i butikerna har blossat upp på nytt.

Enligt Handels andre vice ordförande Tommy Tillberg är det Handels avtal som gäller. 7-Elevens vd Mikael Palmberg anser däremot att butikerna, som drivs som aktiebolag, är fria att teckna egna kollektivavtal.

- Företagen följer i dag antingen Handels eller Hotell- och restauranganställdas avtal, säger han till Svenska Dagbladet.

Tommy Tillberg anser att det är "en ren lögn".

- Vi har ett avtal med 7-Eleven och alla butiker omfattas. Om de har den attityden måste vi titta ytterligare på detta och besöka butikerna igen, säger han till tidningen.

Handels ombudsman i Stockholm Linda Palmetzhofer anser att det lätt uppstår kulturkrockar när utländska kedjor etableras i Sverige.

Ett annat exempel som tidningen tar upp är den tyska lågpriskedjan Lidl som tecknade anställningsavtal som på flera punkter stred mot kollektivavtalet. Det var direkt översatt från tyskan, och innebar bland annat att personalen förband sig att jobba övertid när arbetsgivaren så önskade. Enligt kollektivavtalet ska övertid vara frivillig.

Nu är dock de flesta frågorna lösta, skriver Svenska Dagbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078