23948sdkhjf

Servicehandeln spränger 40-miljardersvall

2003 blev året då servicehandelns försäljning sprängde 40-miljardersvallen, vilket är mer än Coops och Axfoods försäljning.

Servicehandeln står för omkring en femtedel av den totala försäljningen av dagligvaror i Sverige, visar en kartläggning som Fri Köpenskap har gjort över de 52 största aktörerna och som redovisas i fredagens papperstidning.

Omkring hälften av försäljningen sker i butiker som inte tillhör någon större kedja. Av bensinkedjorna är Statoil fortfarande något större än OK Q8, Shell och Preem. Lägger man även till Ica Express försäljning blir Statoilsfären Sveriges överlägset största servicehandelskedja.

Det är för övrigt mycket Ica i toppen på listan över de största företagen. Såväl Ica Express som Ica Nära finns bland de tio största.

Men det är Axfood som vinner grossistkriget. Tillsammans dominerar rikstäckande Axfood Närlivs och Ica Meny försäljningen till servicehandeln, och den lilla uppstickaren Privab i Gävle har hittills inte på något sätt kunna hota deras ledande ställning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078