23948sdkhjf

Livsmedelsverket utreder matvanor

Statens folkhälsoinstitut och Livsmedelsverket ska hjälpa regeringen med en handlingsplan om goda matvanor och ökad fysisk aktivitet.

- Det är bra att vi får det här uppdraget. Vi ser hur både övervikt och vårdkostnader exploderar, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Bertil Norbelie.

Antalet personer med fetma har nästan fördubblats under de senaste 20 åren. I delar av landet är en fjärdedel av 10-åringarna feta eller överviktiga. Utredarna ska lägga särskild vikt vid barns och ungdomars levnadsförhållanden samt hur man ska nå ut med ett hälsofrämjande budskap utan att samtidigt bidra till ett osunt smalhetsideal och bantningsbeteende.

Den 30 april 2004 ska Statens folkhälsoinstitut och Livsmedelsverket redovisa en kartläggning av hur man med hjälp av lagstiftning skulle kunna främja mer hälsosamma kostvanor och öka den fysiska aktiviteten i befolkningen.

- Felaktiga matvanor och för lite motion är de vanligaste orsakerna till ett antal sjukdomar som också förkortar våra liv. Vi ska med starkt engagemang ta oss an det här uppdraget, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Bertil Norbelie i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156