23948sdkhjf

Lidl tvingas ha kundtoa

Byggnadsnämnden i Halmstads kommun kräver att den tyska lågpriskedjan Lidl bygger en handikappanpassad kundtoalett i en ny butik som håller på att föras upp i Halmstad. Men Lidl vägrar.

– Om det finns en kundtoalett kan folk låsa in sig där och stanna kvar till efter stängningsdags för att stjäla varor. Så har en representant för Lidl förklarat företagets inställning i samtal med mig, säger stadsarkitekt Birgitta Mattsson-Kyrö till Hallandsposten.

Politikerna i byggnadsnämnden är eniga: utan kundtoalett – inget godkännande av kontrollplanen för bygget.

– Halmstads kommun har antagit ett handikappolitiskt program där målet är att hela vår stad ska vara tillgänglig, även affärslokaler. Om vi vill något med detta program så får vi inte vika oss i den här frågan, säger Göran Karlsson (s), ordförande i byggnadsnämnden till tidningen.

Enligt uppgift till tidningen anser Lidl att kunderna bara stannar i genomsnitt en kvart i butiken – och då behöver de inte gå på toa.

I ytterligare ett fall, en planerad butik i Stockholm, har kommunen krävt en handikappanpassad kundtoalett. Detta ärende ligger hos regeringen för avgörande i planfrågan. Annars har ingen av Lidls övriga butiker i Sverige kundtoaletter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063