23948sdkhjf

Lägre inflationstakt

Livsmedel och alkoholfria drycker steg med 1,2 procent mellan oktober i fjol och oktober i år. Det visar nya KPI-siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Den varugrupp som stigit mest i pris är grönsaker. Den senaste tolvmånadersperioden blev den genomsnittliga höjningen 5,5 procent.

Särskilt potatisen har blivit betydligt dyrare. Jämfört med samma tid i fjol har priset på potatis i lösvikt stigit med 20 procent medan den paketerade har stigit med 15,7 procent.

Tomater som är en annan viktig vara har stigit med över 25 procent mellan oktober i fjol och oktober i år och priset på den gula löken har stigit med 16,5 procent.

Noterbart är att fiskpriserna har stabiliserats. Prisökningen mellan oktober i fjol och oktober i år uppgår till 1,2 procent. Strömmingen har blivit drygt 5 procent dyrare medan priserna på torskfilet har sjunkit med i genomsnitt hela 13,5 procent.

Priserna på kött stod i stort sett still mellan oktober i fjol och oktober i år. Priserna på nötkött har stigit med 3,3 procent och priserna på griskött med 1,2 procent. Däremot har köttkonserver och fågelkött blivit billigare.

Inflationstakten, räknad som förändringen under de senaste tolv månaderna, var i oktober 1,4 procent, vilket innebär en minskning jämfört med september då den var 1,7 procent.

Konsumentpriserna steg med i genomsnitt 0,1 procent från september till oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078