23948sdkhjf

Gränshandeln avtar

Lämmeltåget till Sverige med köphungriga norrmän glesnar. Efter tio år av konstant försäljningstillväxt kommer nu de första signalerna om en minskning i gränshandeln, skriver Dagens Industri.

De större livsmedelshandlarna Charlottenberg har märkt av en nedgång i försäljningen på mellan 5 och 10 procent sedan i somras, enligt tidningen.

Den norska kronans försvagning mot den svenska är den vanligaste förklaringen till minskningen.

– Jag tror att det är norrmännen som bor lite längre från gränsen som åker hit mer sällan. Förr kom det 10-12 bussar måndag till onsdag, nu är det bara fem-sex stycken per dag, säger Tommy Johansson, butikschef för Konsum i Charlottenberg som säljer för cirka 200 miljoner kronor per år.

Ica-handlaren Fred Olsson i Charlottenberg anser att det är naturligt att det någon gång kommer en avmattning. Han vill dock vänta med att tala om ett negativt trendbrott i gränshandeln tills julhandeln är över.

– Det blir en tydlig indikation om vart utvecklingen är på väg. Fast alla som jobbar med gränshandel vet ju att det är bara en fråga om när det kommer en nedgång – inte om, konstaterar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078