23948sdkhjf

Gluten i bröd granskas

Livsmedelsverket ska göra en riksomfattande granskning av bageriprodukter för att ta reda på om bröd och kakor är fria från bland annat gluten och laktos när detta anges på förpackningen.

Totalt hoppas Livsmedelsverket kunna granska samtliga bageriföretag som anmält att de tillverkar produkter som märks med ett så kallat "fri-från-påstående", skriver Uppsala Nya Tidning.

Det kan vara exempelvis bröd som är naturligt fri från gluten, glutenfritt, laktosfritt och fritt från mjölk, ägg eller soja.

Totalt ingår ett 30-tal kommuner i undersökningen och drygt 100 prover ska tas. Merparten av produkterna tillverkas vid mindre bagerier, men ett par stora anläggningar ingår också i undersökningen.

I dagarna beslutar ministerrådet i EU om en skärpning av märkning av livsmedel som kan orsaka allergi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078