23948sdkhjf

Carlsberg stänger i Bromma

Bryggerijätten Carlsbergs styrelse beslutade på tisdagen att lägga ned produktionen vid bryggeriet i Stockholm och flytta den till Falkenberg och till viss del Danmark.

Nedläggningen kommer att genomföras successivt under nästa år och beräknas vara klar i oktober.

Det innebär att cirka 300 jobb försvinner i Stockholm, medan ett 60-tal tjänster tillkommer i Falkenberg.

Företaget motiverar nedläggningen med den svaga volym- och resultatutvecklingen i den svenska verksamheten. Dels beroende på den höga svenska ölskatten och dels en ökad prispress.

- Den extremt höga svenska ölskatten jämfört med flera grannländer gör att var femte öl som konsumeras i Sverige är privatimporterad, säger företagets styrelseordförande Lars Påhlson i en kommentar. När flera andra länder i vår närhet – Polen och de baltiska staterna, alla lågskatteländer på öl – blir EU-medlemmar nästa år och gränserna därifrån öppnas för privat ölimport kommer det att slå ännu hårdare mot svensk bryggeriindustri.

Han pekar även på att handeln fokuserar allt mer mot lågprisprodukter.

– Egna varumärken inom främst läsk och vatten i dagligvaruhandeln och superlågpris på öl inom Systembolaget. Som varumärkesproducent måste vi i det läget kraftigt sänka våra omkostnader.

Ännu har inte fattas något beslut om förändringar inom administrationen vid huvudkontoret i Stockholm. MBL-förhandlingar pågår ännu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078