23948sdkhjf

Livsmedelsvinster till utlandet

Näringsminister Leif Pagrotsky hoppas på de svenska livmedelsföretagen i jakten på tillväxt. Men det mesta av vinsterna försvinner utomlands eftersom sex av de tio största företagen är utlandsägda, skriver Dagens Industri.

Förra veckan bjöd Leif Pagrotsky in livsmedelsproducenterna till samtal om tillväxt och export. Enligt honom finns det få branscher som har så outnyttjade möjligheter.

Enligt en sammanställning över de 50 största livsmedelsföretagen i Sverige av tidningen Supermarket är nästan hälften utlandsägda.

Det utländska ägandet får till följd att forskning, utveckling och i viss mån produktion lämnar landet, skriver DI och konstaterar att Carlsberg är senaste exemplet. Efter köpet av Pripps för ett par år sedan läggs nu Prippsbryggeriet i Bromma ned.

Branschexperterna ser inte stora möjligheter för de svenska företagen att växa med bibehållet svenskt ägande.

– Den internationella dagligvaruhandeln är storskalig, och leverantörerna måste vara stora för att ta sig in. Små svenska tillverkare kan behöva bli uppköpta av bolag som Kraft och Unilever för att få tillgång till exportmarknaderna, säger Fredrik Bergström, vd på Handelns utredningsinstitut, HUI, till DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078