23948sdkhjf

"Digitalkameran blir årets julklapp"

I dag, fredag, presenterar Handelns Utredningsinstitut ,HUI, sin prognos för julhandeln och utser samtidigt årets julklapp. På Siba, en av Nordens ledande hemelektronikkedjor, tror man på god julförsäljning och att digitalkameran blir julens storsäljare.

Varje år korar HUI årets julklapp, och förra året stod kokboken som vinnare. Hemelektronikprodukter är frekventa på listan över de senaste 15 årens julklappar, och Siba förväntar att digitalkameran drar det längsta strået i år.

- Det finns flera anledningar till varför digitalkameran blir årets storsäljare i julhandeln, säger Sibas vd Fabian Bengtsson.

Han pekar på att det är en framtidsprodukt som nu nått hög kvalitet till låga priser, tack vare det generella prisfallet och större tillverkningsvolymer.

- I och med teknikutvecklingen får du betydligt mer kamera för pengarna i dag än för ett år sedan, säger Fabian Bengtsson.

Han anser också att digitalkameran har ökat i popularitet då alltfler insett dess fördelar och känner sig bekväma med den nya tekniken.

- De flesta svenskar har dator idag och man räds inte den nya tekniken längre. Rent användarmässigt finns det väldigt stora valmöjligheter med en digitalkamera. Du kan spara bilderna på datorn, skriva ut dem eller framkalla papperskopior av de du tycker bäst om, säger han.

Enligt HUI:s Detaljhandelsindex, DHI, har detaljhandeln stärkts under året. Efterfrågan på hemelektronik har ökat till följd av kraftigt sjunkande priser. Enligt SBC:s BPI-redovisning sjönk hemelektronikpriser med 15 procent i september 2003, jämfört med föregående år.

Svensken konsumerar i snitt 41 800 kronor per år i daglig- och sällanköpshandel enligt HUI och en betydande del lär läggas kring julen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078