23948sdkhjf

V&S knappar in i Finland

Svenska statens Vin & Sprit, V&S, växer snabbt i Finland. På två år har V&S tagit drygt 20 procent av vinmarknaden och närmar sig finska statens Altia som har 35-40 procent. Även Finland håller på att bli ett vinland, konstaterar Dagens Industri.

- Vi ska bli störst på vin inom 5-10 år, säger V&S Finlands vd Perrti Salo till tidningen.

Företaget har nyligen byggt ett lager och logistikcentrum för 540 miljoner kronor och med en kapacitet på 30 miljoner flaskor per år.

V&S klev in i Finland 2001 genom köpet av majoriteten av finska spritimportören Scanfrenz. Till bolaget hör även finska tillverkarna Marli och Chymos.

V&S omsätter cirka 55 miljoner euro, nästan en halv miljard kronor, i Finland. Huvudkontoret finns i Helsingfors, men verksamheten är koncentrerad till Åbo. Där tillverkas bland annat den finska skumvinssuccén Elysé samt likörer med varumärket Lapponia.

Även starkvinsmärken som Tapio och Suomiviina (Finlandsbrännvin) samt klassikern Nordfors tillverkas i Åbo, skriver Dagens Industri, som berättar att den produkten är ett billigt starkvin som mest dricks av skolungdomar och lodisar.

- Vi har 70-80 egna sorter och cirka 150 importerade produkter, säger Pertti Salo till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078