23948sdkhjf

"Ägarna måste ta större ansvar"

Ägarna måste ta ett större ansvar och bli synligare. Då kan också företagsledarna vinna respekt. Det anser Axfoods huvudägare, Antonia Ax:son Johnson, som inte tycker att det är märkligt att diskussionerna om etik blossat upp nu.

- Det är naturligt att bli förbannad när redan välbetalda människor går till ytterligheter, säger hon enligt Svenska Dagbladet.

Antonia Ax:son Johnson är ägare i fjärde generationen till Axel Johnson-gruppen, som består av fyra koncerner, 40 miljarder i omsättning och 16 000 anställda. Och hon anser att det är märkligt att ägarfrågan är som bortblåst i debatten.

- Det har varit mycket surr kring förtroendekommissionen, men det har handlat om avhopp och personfixering, säger hon till tidningen.

Antonia Ax:son Johnson anser att företagen är den största förändringskraften som finns i ett samhälle. En kraft hon anser behövs i dag. På samma sätt som visionen om en allmän välfärd tog Sverige ur fattigdomen.

Hennes poäng är att den svenska modellen en gång byggde på att ärbarhet, arbete, bildning och utbildning skulle löna sig. Den hederlige ingenjören kunde förvänta sig bättre villkor och ett gott liv. I dag är det inte så.

- Om du åker i en förmögen förort och tittar på husen, vilka är det som bor där? Inte de som tagit lån och utbildat sig, utan de som ärvt pengar eller gjort klipp. Därmed har det socialdemokratiska skattesystemet motverkat sig själv, säger hon enligt SvD.

- Jag har aldrig varit så undrande för Sverige som nu. I dag finns en uppgivenhet, det känns som vi har gått i stå. Kanske har vi inte kunnat hantera vår framgång, säger Antonia Ax:son Johnson till Svenska Dagbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078