23948sdkhjf

Spelbolag stämmer staten

Efter en uppmärksammad dom kräver spelföretaget Unibet att få annonsera i svenska medier. Bolaget stämmer nu staten för att få göra reklam för sina produkter.

Den svenska lotterilagen förbjuder "främjande" av utländska spel. Men flera EG-domar har den senaste tiden urholkat lotterilagen – i alla fall enligt den tolkning bolagen gjort, skriver DN.

Sedan den så kallade Gambellidomen föll för ett par veckor sedan har det Englandsbaserade svenska spelbolaget Unibet gått ut med annonser i dagspress. Det fick Lotteriinspektionen att agera, myndigheten polisanmälde tidningarna.

- På fredag stämmer vi svenska staten. Det blir i Eskilstuna tingsrätt, eftersom det är dit Lotteriinspektionen hör. Vi vill få göra reklam för våra produkter, säger Unibets vd Pontus Lesse till DN enligt Dagens Industri.

- Staten är den tredje eller fjärde största annonsören, alla kategorier. 800 miljoner årligen lägger man ner på spelreklam. Det är bara jättar som Ica och Konsum som annonserar för mer.Det är detta som spelbolagen pekar på. Visserligen har medlemsstaterna enligt EG-lagstiftningen rätt att göra undantag från EU:s etableringsfrihet och införa egna regler som ger stater monopol på spel, av hänsyn till allmänhetens bästa.

Men det måste finnas en proportion mellan skadan man åsamkar spelbolag härigenom och vinsten som finns för allmänheten. Och eftersom svenska staten själv marknadsför spelen så hårt, faller man på eget grepp. Det är en av slutsatserna av Gambellidomen, menar docent Ola Wiklund, som anlitats av firman, skriver Dagens Industri.- Man kan inte använda skyddsargumentet om man samtidigt driver en politik som leder till ökat spel. Det är att gasa och bromsa samtidigt, säger han till DN enligt DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062