23948sdkhjf

Amerikansk butiksstrejk utökas

Konflikten mellan butiksfacket i södra Kalifornien och arbetsgivarna inom dagligvaruhandeln sprider sig. Under veckoslutet ska facket, UFCW, även ha strejkvakter och bemannade posteringar vid butiker i norra Kalifornien, District of Columbia [Washington] och Maryland.

Planerna för de upptrappade stridsåtgärderna gäller amerikanska Safeway (som inte ska förväxlas med den brittiska kedjan med samma namn). Vid kejdans butiker kommer de strejkande medlemmarna fortsätta att uppmana kunder att inte handla i butikerna så länge som kedjan inte drar tillbaka sina planer på att försämra hälso- och sjukvårdsförmåner.

Teamsters, som är en annan fackförening, har också tillkännagivit att deras medlemmar ska sluta att leverera varor till de kedjor i södra Kalifornien där butiksarbeteare har strejkat eller varit lockoutade i mer än en månad.

Mer än 70 000 butiksarbetare i södra Karlifornien har strejkat eller blivit lockoutade sedan den 11 oktober. Konflikten har berört butikskedjorna Ralphs, Kroger, Safeway/Vons och Albertsons.

Strejken bröt ut sedan samtalen med arbetsgivarna om hälso- och sjukvårdsförmåner hade kollapsat.

Stridsåtgärderna har även lett till att tusentals arbetare på Kroger i västra Virginia, Ohio och Kentucky och Missouri har genomfört sympatiaktioner.

Kedjorna har uppgett att de måste sänka sina kostnader inför Wal-Marts intåg i södra Kalifornien. Ett led i denna jakt på utgifter har varit förslag om att dra in på hälso- och sjukvårdsförmåner för butiksarbetare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078