23948sdkhjf

Systembolaget: härvan växer

Gruppen för internkontroll på Systembolaget utreder över trettio anmälningar om förskingring ur kassorna. Enligt Svenska Dagbladets källor handlar det ibland om 200 000 per kvartal som försvinner ur vissa butiker. Samtidigt växer härvan med mutmisstänkta chefer.

Svenska Dagbladet skriver att hittills i år har ett femtontal fall av förskingring utretts, men över 30 fall ligger kvar på internkontrollens bord. Det är betydligt fler än vad som hittills varit känt.


Enligt tidningen är det Systembolagets nya kassasystem, som installerades i alla butiker 2002, som har gjort förskingringen möjlig. Säljaren ångrar helt enkelt köpen för kunder som inte vill ha kvitton. Först i januari i år hittade internkontrollen ett sätt att spåra missbruk av ångerknappen.

Svenska Dagbladet skriver också att ytterligare en hög chef har tvingats avgå för brott mot policyregler ett antal år tillbaka. Därmed är han den tredje av bolagets 28 områdeschefer som lämnar sin post i samband med den muthärva som rullats upp inom det statliga vin- och spritmonopolet.Enligt Dagens Nyheter har Systembolaget också justerat avtalet med två av de mutmisstänkta butikscheferna som fick säga upp sig själva, mot att de slapp polisanmälan. De blev i stället uppsagda på grund av arbetsbrist.


Därmed kunde de söka pengar och utbildning från Trygghetsrådet, skriver Dagens Nyheter.

Men någon arbetsbrist förelåg inte utan Systembolaget sökte efterträdare till de båda butikscheferna, skriver Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Under våren hotade Systembolaget, enligt DN, tio butikschefer med avsked eftersom de ansågs ha tagit emot mutor av leverantörer, men i stället fick de möjlighet att säga upp sig själva.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063