23948sdkhjf

Svinaids upptäckt i Sverige

Den fruktade grissjukdomen PMWS, kallad svinaids, har för första gången nått Sverige. Den har upptäckts hos några av djuren på avelsstationen Månseryd utanför Jönköping.

- Det är allvarligt, men vi räknar med att klara ut situationen och göra landet smittfritt igen, säger Per Wallgren, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT enligt Dagens Industri.

Månseryd var, enligt Wallgren, trots allt det bästa ställe som smittan kunde dyka upp på. Det är en avelsprövningsstation med cirka 800 djur och inga grisar levereras därifrån till andra besättningar. Grisarna som används i avelsarbetet kommer från ett 20-tal uppfödare från Skåne i söder till norra Svealand.

Nu stoppas leveranserna en tid samtidigt som stallarna på Månseryd görs rena. Man tar också prov på leverantörernas djur för att kartlägga deras virus.

PMWS, som står för Post Weaning Multisystematic Wastin Syndrome, upptäcktes första gången i Kanada 1991 och har sedan spritts över världen. Beteckningen svinaids beror på att smågrisar tynar bort och dör med utslaget immunförsvar. Smittsamheten verkar inte särskilt stor. Dödligheten är däremot hög, vilket medför stora ekonomiska skador, skriver TT/DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062