23948sdkhjf

Kedjor kan förbjudas förhandla

De amerikanska dagligvarukedjorna Safeway, Kroger och Albertsons kan förbjudas att ha gemensamma förhandlingar med facket om den pågående arbetsmarknadskonflikten i södra Kalifornien.

Statsåklagare Bill Lockyer har lämnat in en stämningsansökan för att avgöra om vad som i ett pressmeddelande kallas pakten kan bryta mot kalifornisk lag om konkurrensbegränsning. Men även om statsåklagaren slår fast att så är fallet, kan de tre företagen få fortsätta att förhandla gemensamt med facket.

Tidigare har nämligen federala domstolsbeslut varit vägledande och slagit fast att företag som samarbetar i förhandlingar med en enda fackförening är undantagna från konkurrenslagar. Och de tre kedjorna förhandlar endast med en fackförening.

Historiskt sett har även amerikanska arbetsmarknadskonflikter styrts av federala lag, men om det hela anses vara ett konkurrensmål tar delstaternas lagar över.

Amerikansk lag ser strängt på alla former av överenskommelser mellan företag som kan anses vara ett sätt att dela vinster och intäkter. I delstaterna finns en mycket rigorös konkurrenslagstiftning, som av experter anses vara mer långtgående än motsvarande lagar i EU och Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079