23948sdkhjf

Stora brister i matbutiker

Dagligvarukedjorna Ica, Coop och Hemköp får mycket skarp kritik av Livsmedelsverket. Ett antal inspektioner av matbutiker runt om i landet visar på omfattande brister i bland annat hygien, skriver Upsala Nya Tidning.

Totalt nio butiker har besökts av verkets inspektörer. Fem tillhör Ica-koncernen, tre Coop, och en Hemköpsbutik i Axfoodkedjan.

Ofta saknades dokumentation av egenkontroll och rengöring, däremot har allt fler kontroll på termometrarna i kyl- och frysdiskar.

Samtliga butiker hade felaktig märkning av varor som butikspackas.

– Flera butiker har tillverkat en standardetikett, och den satte de på skaldjurssalladerna även om tillverkaren ändrat innehållet i varan som östes upp från större hinkar. Fel märkning kan vara mycket farligt för människor som är allergiska. De måste kunna lita på att det som står på förpackningen stämmer, säger Niklas Ekman, statsinspektör vid Livsmedelsverket och ansvarig för inspektionerna till UNT.

Han är även mycket kritisk till hur de stora kedjorna sköter livsmedelshygien och produktsäkerhet.

– Bristerna är mycket stora och ofta allvarliga. Det förvånar mig att de inte tagit fram system för att kunna följa lagstiftningen trots att bestämmelserna funnits under många år. Det går mycket trögt för livsmedelskedjorna.

I juni träffade representanter för Livsmedelsverket branschföreträdare för livsmedelshandeln. Dessa lovade då att ta fram branschriktlinjer för egentillsynen.

- Ännu har vi inte sett till något sådant. Det är mycket konstigt eftersom både Ica, Coop och Hemköp ofta talar om att de har centralt placerade kvalitetsledare som är ute och informerar i butikerna. Men vad vi har hört i vissa butiker så är detta med hygien och säkerhet inte alltid så viktigt. Många företagare prioriterar i stället att kunna hålla ett lågt pris, säger Niklas Ekman till UNT.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel har nu bildat ett butiksråd och tänker ta fram grundläggande informations- och inspirationsmaterial för kvalitetsarbetet som kan användas av alla butiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.037