23948sdkhjf

Nytt pantsystem sparar pengar

Konsumenterna kan spara omkring en kvarts miljard kronor årligen om fler aluminiumburkar och PET-flaskor kommer in i pantsystemet. Det konstaterar Konkurrensverket i en ny rapport som innehåller ett förslag om nytt retursystem.

Bland annat föreslås att lagen ändras så att alla pantsystem som kan betraktas som monopol tvingas ta emot och ansluta nya aktörer. Dessutom bör burkar av stål ingå i samma retursystem som aluminiumburkar.

Enligt Konkurrensverket ligger de svenska priserna för alkoholfria drycker 16 procent över genomsnittet i EU. På grund av det nuvarande pantsystemet kostar läskedrycker 50 – 70 öre mer per liter än de annars hade gjort.

– Vi vet att det i dag är mycket lönsamt att ställa sig utanför pantsystemet. Med våra förslag kommer fler företag att ansluta sig, vilket gör att fler förpackningar återvinns, säger generaldirektör Claes Norgren i en kommentar.

Förutom billigare läsk för konsumenterna skulle miljön tjäna på ett nytt system då en stor mängd burkar och plastflaskor som i dag hamnar i soporna eller i naturen kommer in i pantsystemet.

Näringsminister Leif Pagrotsky säger i en kommentar att man nu ska gå igenom förslagen och se hur de kan användas för att sänka priserna och förbättra miljön.

– Det här visar att det finns en potential för att pressa priserna. Svenska konsumenter ska inte behöva betala mer än i andra länder, säger han i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078