23948sdkhjf

Systemet kan ta över folköl

Försäljningen av folköl kan flyttas till Systembolaget. Skälet är att ungdomar trots 18-årsgränsen fortsätter att handla öl i dagligvarubutikerna.

Rapporter om hur lätt det är för minderåriga att få tag i folköl oroar politikerna. Enligt en undersökning i cirka 300 butiker i Stockholm i oktober-november kunde underåriga köpa folköl i 51 procent av fallen, i innerstaden var det ännu fler.

Frågan står ”högt upp på dagordningen”, enligt Martin Nilsson (s), ansvarig för alkoholfrågor i riksdagens socialutskott.

– Vi vill inte att ungdomar ska komma åt folköl. Vi ska titta närmare på det här, säger han till Svenska Dagbladet.

Han nämner flera möjliga åtgärder, som att begränsa antalet försäljningsställen eller flytta försäljningen till Systembolaget.

– Det finns en riskfaktor, att man köper starkare varor när man kommer in på Systembolaget. Å andra sidan vet vi att Systemet är bra på att klara åldersgränser.

Ivan Hernadi, vd för SSLF, Sveriges Livsmedelshandlarförbund, säger att det är ”olyckligt” att alla inte följer reglerna. Han tror också att fler skulle lockas att köpa starköl i stället om försäljningen flyttades till Systembolaget.

– Och affärsmässigt skulle det bli ett väldigt stort avbräck. Det handlar om hundratals miljoner kronor för dagligvaruhandeln, säger Ivan Hernadi.

Stockholms socialborgarrådet Margareta Olofsson (v) är också bekymrad över att unga kan köpa folköl i livsmedelsaffärer utan att behöva visa legitimation.

– Jag har inget emot att folkölen flyttas in till Systembolaget, eftersom det uppenbart är det som ungdomarna berusar sig på. Efter nyår kommer jag att ta upp frågan med vår vice ordförande Ingrid Burman, socialutskottets ordförande, säger hon till SvD.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094