23948sdkhjf

Spendrups synar smuggling

Under ett års tid har företaget Spendrups säkerhetsavdelning kartlagt den organiserade smugglingen av alkohol från Tyskland till Sverige.

Enorma mängder förs över gränsen varje dag och säljs vidare till restauranger och privatpersoner, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ekot var med under fyra dygn av den hemliga operationen, bland annat i Tyskland. Varje dag kör de organiserade smugglarna 120 000 burkar starköl, 11 000 liter vin och 3 000 liter starksprit till Sverige från Burg. Om man även räknar med alkoholturisterna så körs varje dag över 400 000 burkar starköl, 95 000 liter vin och 11 000 liter starksprit till Sverige från staden.

Spendrups säkerhetsavdelning lägger ned stora resurser på kartläggningen.

– Vi måste analysera vilka hotbilder som finns mot vår verksamhet. Som alkoholproducenter är det här en typ av hotbild mot vår existens och överlevnad, Per Ivan Guménjuk, säkerhetschef på Spendrups till Ekot.

– Det är fruktansvärt att vi ska behöva hålla på med sånt här. Vi ska ju brygga öl. Vi ska inte ha en säkerhetsavdelning som kostar en ofantligt massa pengar.

Kartläggningen kommer att lämnas över till polis och tull.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109