23948sdkhjf

Interna svinnet ökar

Landets handlare och butikschefer oroas allt mer av att det interna svinnet i affärerna ökar. Inom Coop får en till två personer i veckan sluta sin anställning därför att de stulit i sin butik.

Ändå uppskattar Coop att man bara upptäcker cirka tio procent av allt oegentligt som förekommer internt, skriver Fri Köpenskaps papperstidning i dagens utgåva.

– Vanligast är stölder i kassalinjen, säger Sven Erik Ek, säkerhetschef på Coop till tidningen.

Enligt Svensk Handel är det totala svinnet inom detaljhandeln elva miljarder kronor om året. Sex miljarder svarar snattande kunder för och två miljarder uppskattas vara ”internt svinn”. Stämmer siffrorna betyder det att de anställda i detaljhandeln stjäl för fem och en halv miljon varje dag, vardag som helgdag.

350 000 arbetar inom den svenska detaljhandeln och enligt Svensk Handel stjäl mellan 14 000 och 15 000 av dessa regelbundet i butikerna.

- Inom handeln är vi ganska överens om att en fjärdedel av svinnet är internt. Och vi har en känsla av att det ökar. När vi är ute och pratar med handlarna oroas de allt mer över bristen på lojalitet, yrkesstolthet, ansvarstagande – inte minst bland de unga. Det gör dem uppgivna. Kanske är det ett resultat av det samhälle vi fått.

Läs mer i papperstidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062