23948sdkhjf

Handlare segrade i skattemål

Köpman Yngve Åsberg, ägare till Maxi Mat i Strömstad, vann mot Riksskatteverket i Regeringsrätten i en momstvist som kan få stor betydelse för skatteutfallet vid gränshandel, skriver flera landsortstidningar som citerar Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

- Oh, vad roligt! Det var en fin julklapp. Detta har jag väntat på i sex år, sade Yngve Åsberg när TT överraskade honom med beskedet på måndagen.

Då visste han ännu inte att han vunnit mot Riksskatteverket, som drivit frågan till högsta instans.

Det är svår skattemateria med rötter i EG-rätten som avhandlas i Regeringsrättens dom. Men i grunden handlar det om vilken växelkurs som ska gälla när handlarna betalar in moms på de varor som till exempel norrmän betalar kontant med norska sedlar.

När Åsberg växlar in de norska sedlarna i banken i Strömstad gör han det till en för honom förmånligare kurs än den officiella. Han tjänar 75 öre mer på varje inväxlad hundralapp – det har blivit ett begrepp och kallas för 75-öringen.

Den kursvinst handlaren gör redovisar han som finansiell intäkt och ingår därför inte i skatteunderlaget när momsen ska betalas. Skattemyndigheterna har däremot hela tiden hävdat att hela kursvinsten ska momsdeklareras.

Regeringsrätten ger Åsberg rätt och menar att den bättre växelkursen i banken är framförhandlad och inte har något direkt samband med själva varuköpen och därmed momsredovisningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078