23948sdkhjf

Ahold vill inte sälja andel i Ica

Ahold har inga planer på att sälja sin andel i Ica. Det skriver den nederländska affärstidningen Het Financieele Dagblad, utan att ange var informationen kommer ifrån, skriver Avanza och Nyhetsbyrån Direkt.

Den norska investeraren Stein Erik Hagen, som äger 20 procent i Ica, uppgav i går, måndag, att han vill köpa Aholds 50-procentiga aktieinnehav i Ica AB, som är koncernbolaget för de svenska, norska, danska och baltiska Icabutikerna. Butikerna delägs dock av enskilda handlare.

Avtalet mellan de tre ägarna till Ica AB gör det möjligt för parterna att sälja sina andelar från den 1 april 2004. Enligt uppgifter innebär skrivningen att svenska Ica-handlarnas förbund (tidigare Ica-förbundet) har förköpsrätt. Det innebär att såväl Stein Erik Hagen som Royal Ahold först måste erbjuda Icahandlarna aktierna.

Priset på aktierna ska bestämmas efter en oberoende värdering, utförd av specialister som parterna utser gemensamt.

Ica AB hette tidigare Ica Ahold, men bytte namn tidigare i år. Namnbytet kom efter att en finansskandal hade uppdagats hos storägaren, den nederländska detaljhandelsjätten Royal Ahold. Namnbytet uppgavs dock inte ha något samband med skandalen.

Ica AB är skandinaviens största detaljhandelskoncern, med en omsättning på cirka 71 miljarder. Bolaget gjorde en vinst på 1,7 miljarder i fjol och har verksamheter i Sverige, Norge, Danmark och Baltikum.

Nyligen meddelade Ica att den baltiska verksamheten slås samman med Kesko, som är den ledande dagligvaruaktören i Finland. Målet är att det samägda bolaget ska få 25 procent av den baltiska dagligvarumarknaden.

Royl Ahold, som äger 50 procent av Ica AB, är världens tredje största detaljhandelskoncern. Etta är Wal-Mart och tvåa Carrefour, baserade i USA respektive Frankrike och med verksamheter i alla världsdelar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078