23948sdkhjf

FHI vill reglera berikade livsmedel

Statens folkhälsoinstitut, FHI, anser att det finns ett behov av en reglering av berikade livsmedel inom EU och är därför positiva till harmoniserade regler, men radar upp en rad förbehåll.

Det framgår av institutets yttrande till Livsmedelsverket om förslaget till förordning om tillsättning av vitaminer och mineralämnen och av vissa andra ämnen i livsmedel.

FHI vill att berikning endast tillåts i ett begränsat antal varugrupper och att dessa har en hög näringsprofil. Berikning ska däremot förbjudas i varugrupper med lågt eller obefintligt näringsvärde

Vidare vill FHI att berikning tillåts endast med ett begränsat antal ämnen och att det måste införas maximihalter för att undvika hälsorisker orsakade av överdosering samt för att undvika berikning som inte är näringsmässigt motiverad.

Insitutet anser också att det ska ställas krav på tydliga märkningsregler som underlättar för konsumenten att bedöma näringsvärdet i produkterna och de påståenden som görs i samband med dem. Men påståenden i marknadsföringen för berikade produkter aldrig få ge intrycket att de kan ersätta en välbalanserad kost, skriver FHI i sitt remissvar.

Folkhälsoinstitutet förelsår också att en anmälan görs i samband med att en ny produkt lanseras på marknaden för att möjliggöra utvärderingar. Vidare vill man att hälsokonsekvensbedömningar görs för utvärdera effekten av berikning på näringsintag och kostvanor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078