23948sdkhjf

Dagligvaruhandeln ned 0,2 procent

Dagligvaruhandeln omsättning minskade med 0,2 procent i löpande priser i november. Mätt i fasta priser och kalenderkorrigerat ökade försäljningen med 1,6 procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, och Handelns utredningsinstitut, HUI.

Hela detaljhandelns omsättning föll med 0,1 procent jämfört med samma månad i fjol, mätt i löpande priser. Mätt i fasta priser och korrigerat för kalendereffekter steg däremot detaljhandelns omsättning med 3,9 procent.

I en kommentar skriver HUI att en viktig förklaring till det svaga månadsresultatet, som går rakt emot utvecklingen såsom den sett ut under årets övriga månader, är att allhelgonahelgen inföll under jämförelsemånaden (november 2002) medan den inföll i oktober i år.

HUI pekar också på att det var ett antal branscher som lyckades att gå mot strömmen och öka sin omsättning, även mätt i löpande priser. Järn/bygg-, möbel- och elektronikvaruhandeln ökade samtliga med betryggande tillväxttal medan exempelvis sko- och sport och fritidshandelns omsättning minskade med knappt 10 procent.

De tre förstnämnda branscherna är inne i en ihållande tillväxtspiral vilket märks extra tydligt när övriga branscher uppvisar en negativ försäljningsutveckling. Det är troligt att det är just dessa branscher som kommer att leda utvecklingen också under decemberhandeln, som för närvarande är inne i sitt absoluta crescendo, skriver HUI.

För sport- och fritidshandeln ser det lite osäkert ut då de i större utsträckning än många andra kapitalbranscher är beroende av kalla och vintriga landskap för en lyckad försäljning. Det har vi förvisso fått med besked under de senaste dagarna, frågan är om det räcker för att täcka upp för en onormalt varm inledning på månaden ?, frågar sig HUI.

För att läsa hela rapporten från SCB och HUI: Klicka på länken under rubriken Relaterade dokument i högermenyn här intill.

För att kunna läsa behövs programmet Acrobat Reader som kan hämtas utan kostnad från internet på följande länk:http://www.adobe.com/products/acrobat/alternate.html

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062