23948sdkhjf

Blufföretag stoppas av Postgirot

Efter att Postgirot beslutat att stänga upp till hundra misstänkta blufföretags konton, har nu flera storbanker följt efter. Konsumentminister Ann-Christin Nykvist välkomnar initiativet och tror att åtgärden kan försvåra för blufföretagen.

Postgirot, som numera ägs av Nordea, har stängt mellan femtio och hundra konton för inbetalningar. Det är konton som används av företag som till exempel ägnar sig åt att skicka bluffakturor till andra företag eller privatpersoner eller till att kapa telefonmodem. Blufföretagens konton omsätter totalt hundratals miljoner kronor.

SEB bestämde sig på måndagen för att följa Postgirots exempel. På Föreningssparbanken räknar man också med ett beslut i nära framtid.

– Jag tror att vi kan vara nära beslut framåt nästa vecka, säger Ingemar Uppman, Föreningssparbankens produktchef för bankgiroprodukter, till Sundsvalls Tidning/TT.

– Det är bra att vi fått ett initiativ från Postgirot som innebär att de inte tänker förmedla betalningar till de här oseriösa företagen, säger Ann-Christin Nykvist till Svenska Dagbladet.

Kontostoppet kan bidra till att försvåra för blufföretagen tror Nykvist. Men hon är ändå beredd att skärpa lagen om det inte är tillräckligt för att komma åt företagen.

– Vi har regler mot bedrägeri. Om de inte räcker måste vi överväga om vi måste skärpa lagstiftningen, säger Nykvist till SvD.Dick Malmlund på Svensk Handel tror att åtgärden gör blufföretagen får mycket svårt framöver. Om både Postgirot och bankerna stoppar inbetalningarna tvingas blufföretagen använda utländska konton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093