23948sdkhjf

Lidls Estlandsplaner klarnar

Tyska lågpriskedjan Lidls planer på att etablera sig i Estland tar nu allt fastare form. Bland annat vill Lidl etablera sig i Lasnamäeområdet som ligger centralt i huvudstaden Tallinn, skriver Dagens Industri.

Enligt tidningen inriktar sig Lidl på åtta städer, med tyngdpunkt på de fattigare östra och södra delarna av Estland.Affärsstrategin är som vanligt att ligga nära stora genomfartsleder i städernas utkant eller mitt i en stad. Endast i universitetsstaden Tartu, förutom i Tallinn, har Lidl pekat ut en centralt belägen tomt.

Marknadsbedömare i Estland tror att med Lidls intåg kan matpriserna falla med 10-15 procent, vilket skulle glädja konsumenterna. Konkurrenterna däremot bävar, eftersom marknaden inte väntas öka. Ska de behålla kunderna tvingas de också sänka priserna, och se sina marginaler sjunka.Förutom Lidl har litauiska detaljistjätten VP Markets signalerat sitt intresse för Estland. Planerna är att ha inte mindre än 40 butiker inom loppet av fyra år. Sedan 2001 har de en butik i Pärnu med namnet T-Market. Resten återstår.

En affärskedja med i stort sett samma etableringsstrategi som Lidl är finska Kesko, som har 45 livsmedelsbutiker i Estland under varunamnet Säästumarket. Lidls lågprisbutiker kommer inte att ligga långt från Keskos och Lidl blir en farlig konkurrent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08