23948sdkhjf

Bankman häktad i Parmalathärva

Den förste bankmannen har häktats i skandalen kring italienska livsmedelskoncernen Parmalat. Samtidigt vill EU skärpa reglerna för företagens redovisning för att undvika framtida finansskandaler.

Den före detta styrelseordföranden i Parmas lokala bank Monte di Parma och Parmalats kassör, Franco Gorreri, sitter i häktet i Parma. Han anklagas för organiserad ekonomisk brottslighet och bokföringsbrott.

Enligt Dagens Industri tyder mycket på att många av Parmalats banker var medvetna om koncernens svårigheter. Exempelvis ska Citigroup ha hjälpt Parmalat att skapa ett offshore-bolag med namnet Buconero (svart hål), och på tisdagen uppgav man att bankens fordringar gentemot Parmalat uppgår till 2,3 miljarder kronor.Bland de europeiska banker som undersökningsdomarna i Italien synar finns schweiziska UBS och Deutsche Bank. Även EU:s finansministrar diskuterade Parmalat vid sitt möte i Bryssel i går. I mars ska EU:s kommissionär för den inre marknaden, Frits Bolkestein, lägga fram ett förslag till nya redovisningsregler.- Parmalatskandalen visar att vi måste öka skyddet på finansmarknaderna, men jag tror inte att det föreligger någon systemrisk, sade Sveriges finansminister Bosse Ringholm enligt Dagens Industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078