23948sdkhjf

Apoteket inför EG-domstolen i går

Ska Apoteket även i framtiden ha ensamrätt att sälja receptfria läkemedel? Den segslitna frågan avgörs sannolikt i år sedan EU sagt sitt i ärendet. På tisdagen hölls en muntlig förhandling i EG-domstolen i Luxemburg, skriver Svenska Dagbladet.

Den svenska statens representant och den som försvarade monopolet vid förhandlingarna var departementsrådet Anders Kruse vid rättssekretariatet för EU-frågor på utrikesdepartementet.

Hans motpart var bolaget Bringwell och dess förre vd Krister Hanner. Denne blev polisanmäld sedan han låtit sälja rökavvänjningsmedel i en av Bringwells butiker i Stockholm våren 2001. Stockholms tingsrätt bad EG-domstolen om en vägledning i det komplicerade ärendet.Svenska statens argument för att behålla monopolet är att EU-rätten tillåter detaljhandelsmonopol och att Sverige är ett glest befolkat land.

- Det handlar om att upprätthålla god läkemedelsdistribution i hela landet. Det svenska systemet har inte till syfte att maximera vinsten. Det handlar om att ta samhällshänsyn och upprätthålla servicen. En del apotek går bra och det går därmed att subventionera andra apotek som inte går lika bra, säger Thony Björk, informationsdirektör vid Apoteket, till Svenska Dagbladet.Dagligvaruhandeln hoppas att EG-domstolens yttrande innebär slutet för Apotekets ensamrätt att sälja receptfria läkemedel. Att sälja till exempel nikotinplåster och nikotintuggummin öppnar en ny marknad för Ica och andra detaljhandelskedjor.

Branschorganisationerna Svensk Dagligvaruhandel och Svensk Handel stöttar Bringwell och hävdar att det svenska monopolet strider mot EU:s regelverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065