23948sdkhjf

Ännu en död i fågelinfluensa

Thailand fick på tisdagen sitt andra bekräftade dödsfall på grund av fågelinfluensa. En sexårig pojke dog på ett sjukhus i centrala Thailand på tisdagsmorgonen, skriver TT.

Också det första offret var en sexårig pojke, som avled på ett sjukhus i Bangkok i söndags.

Före dess var det bara Vietnam som hade drabbats av dödsfall – sex stycken – till följd av influensaviruset, som heter H5N1. Ytterligare fem personer i Thailand misstänks ha avlidit av fågelinfluensa.

Samtidigt kom rapporter från Kambodja om att två nya personer misstänks ha smittats med influensaviruset, meddelade hälsovårdsmyndigheterna i landet på tisdagen.

Kambodja är tillsammans med grannländerna Vietnam och Thailand de enda länder som hittills rapporterat om människor som insjuknat i fågelinfluensa.

Från Laos, som gränsar till de tre drabbade länderna, bekräftades dock på tisdagen att kycklingbesättningar i landet har drabbats av influensan, vilket tidigare bara hade misstänkts.

Andra länder som drabbats är Indonesien och Japan. En mildare version av viruset finns i Taiwan och en variant har också upptäckts bland höns i hamnstaden Karachi.

EU införde i fredags ett totalt stopp för import av färskt kycklingkött och andra färska köttprodukter av kyckling och andra fjäderfän från Thailand. Importstoppet gäller även struts och vilt och hägnat befjädrat vilt, enligt Livsmedelsverket.

Även importen av köttberedningar och köttprodukter av fjäderfä omfattas liksom råmaterial av fjäderfä för djurfoderproduktion samt ägg för human konsumtion. Importstoppet gäller produkter som erhållits av fjäderfä som slaktats efter den 1 januari 2004.

Enligt EU-kommissionen har smitta till människor från fjäderfäprodukter aldrig rapporterats – direktkontakt med smittade fåglar är den huvudsakliga källan till sjukdomsfall hos människa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125