23948sdkhjf

Axfoods vinst väntas öka

Axfoods resultat för fjärde kvartalet 2003 väntas öka till 253 miljoner kronor, enligt en sammanställning av de snittförväntningar som finns bland analytiker.

För helåret väntas vinsten bli 1,1 miljard, skriver Stockholmsbörsen som citerar SME Direkts sammanställning.

I prognoserna för det fjärde kvartalet ingår omstruktureringskostnader relaterade till Hemköp och Willys om 15 miljoner kronor. Motsvarande kostnader för helåret 2003 uppgår till 70 miljoner kronor. I helårsprognosen ingår även en reavinst från fastighetsförsäljning om 110 miljoner kronor.

Försäljningssiffran för december och utvecklingen i Hemköp blir de intressantaste punkterna i Axfoods kvartalsrapport. Det menar de analytiker som Nyhetsbyrån Direkt pratat med.

- Frågan är hur rörelsemarginalerna utvecklats i Hemköp och Spar Finland under kvartalet. Att Willys går ganska bra vet man och likaså att Willys Hemma har det jobbigt, säger en analytiker enligt nyhetsbyrån.

Hemköp kan se tillbaka på ett ganska tufft 2003 och kedjan genomgår ett omfattande ombyggnads- och sparprogram. Inför kvartalet räknade Axfood med att de negativa rörelseresultaten skulle vara över.

- Vi har haft två negativa kvartal där vi har gjort flera butiksstängningar. Under det fjärde kvartalet ska vi definitivt gå med vinst i Hemköp, sade Lars Nilsson, vice vd på Axfood, till Direkt efter niomånadersrapporten.

Det sparprogram som pågår i Hemköp avser att minska kostnaderna med cirka 100 miljoner kronor under de kommande två åren.

För årets fjärde kvartal väntas Axfood redovisa ett resultat efter finansnetto på 253 miljoner kronor, jämfört med 249 miljoner året innan. Det visar SME Direkts sammanställning av åtta analytikers förväntningar.

Rörelsemarginalen spås bli 3,1 procent, att jämföra med 3,2 procent samma period i fjol. I kvartalsprognoserna ingår 15 miljoner kronor för kostnader i samband med ombyggnader i Hemköp och Willys, vilket Axfood flaggade för i förra rapporten.

I samband med rapporten kommer även försäljningssiffrorna för december att släppas. Förväntningarna kan beskrivas som något dämpade.

I genomsnitt räknar analytikerna med att försäljningen ökade med 1,6 procent till 3.036 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066