23948sdkhjf

"Skatteuppgörelse snart klar"

Enligt Svenskt Näringsliv är en uppgörelse om skatterna med regeringen nära förestående. Den innebär ett avskaffande av förmögenhetsskatten, arvs- och gåvoskatten samt ett mildrande av de så kallade 3:12 reglerna så att skatteuttaget minskar.

I gengäld ska Svenskt näringsliv gå med på att öka skatteuttaget inom företagssektorn, och det som bland annat har diskuterats är höjda arbetsgivaravgifter.

Totalt skulle skatteuppgörelsen kosta 8 miljarder kronor, men för regeringen och dess samarbetspartier är det ett nollsummespel.

Regeringen är dock inte road av att saken läckt ut i medierna. Finansminister Bosse Ringholms enda kommentar var:

- De pratar för mycket. Det är bättre om svenskt Näringsliv förhandlar direkt med oss i stället för att förhandla via medierna. Hälsa dem det, sade han till Dagens Industri.

Vänsterpartiets skatteexpert Per Rosengren tror inte att regeringen vill slopa förmögenhetsskatten, däremot förändra den. Han anser att det är politiskt omöjligt och att Svenskt Näringsliv vet om det.

- Att slopa den helt vore mest att ge kapitalstarka direktörer ytterligare en dusör, sade han till DI.

LRF och Företagarna är heller inte roade.

- Att höja skatten för småföretag för att kunna slopa förmögenhetsskatten är en mycket dålig lösning. Om det måste till skattehöjningar förordar vi hellre en generell höjning av bolagsskatten, sade Företagarnas vd Gunvor Engström till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063