23948sdkhjf

Lägre rörelseresultat för Kraft

Världens näst största livsmedelstillverkare, amerikanska Kraft Foods Inc., rapporterade på tisdagen ett rörelseresultat på 1,5 miljarder dollar för fjärde kvartalet 2003. Det var 9 procent lägre än i fjol och i linje med företagets förväntningar. Nettoförsäljningen ökade däremot med 6,2 procent.

Utdelningen per aktie sjönk med 7,4 procent till 50 pence. Att nettointäkterna ökade med hela 6,2 procent beror främst på positiva valutaeffekter, volymtillväxt och prisjusteringar som gjorts tidigare under året.

Volymtillväxten var 1,1 procent under fjärde kvartalet och positiv i fem av sex affärsområden: ost, kaffe, smörgåskex, kallskuret. Däremot sjönk volymen i affärsområdet kakor.

För helåret ökade förtjänsten per aktie med 2,6 procent medan rörelseintäkterna sjönk med 1,7 procent till 6 miljarder dollar. Nettointäkerna ökade med 4,3 procent till 31 miljarder dollar, och volymen ökade med 0,7 procent. Nettovinsten för helåret ökade med 2,4 procent till 3,5 miljarder dollar.

Resultatet var dock en besvikelse, och Kraft Foods ska nu genomföra ett åtgärdsprogram, som bland annat kan innebära att 6 000 jobb och 20 fabriker världen runt försvinner. Det innebär att omkring 6 procent av koncernens anställda kan förlora jobbet.

Kraft kommer först att stänga en fabrik i Canton i delstaten New York och en farbrik i Farmdale Ohio. Dessutom stängs en fabrik i Centraleuropa. De övriga delarna av programmet kommer att genomföras under en treårsperiod.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063