23948sdkhjf

SJV och LI ska utreda livsmedel

Statens Jordbruksverk, SJV, och Livsmedelsekonomiska institutet, LI, fick i dag, torsdag, regeringens uppdrag att utvärdera utvecklingen inom och utarbeta underlag om livsmedelssektorn.

Jordbruksverket ges i uppdrag att följa utvecklingen av handel med livsmedel både inom EU och med länder utanför EU. Särskilt ska nya växande produktgrupper, förädlingens betydelse och effekterna av EU:s utvidgning analyseras.


I uppdraget ingår också att analysera jordbrukspolitikens betydelse för exporten och studera livsmedelsexportens betydelse för primärproduktionen.

Jordbruksverket ska kartlägga och analysera existerande handelsavtal samt analysera den roll som små och medelstora företag har i utvecklingen av livsmedelshandeln.

Livsmedelsekonomiska institutets uppdrag är att utifrån ett samhällsekonomisk perspektiv belysa livsmedelsexporten. Institutet ska också undersöka hur befintlig lagstiftning, nationell och på EU-nivå, påverkar möjligheterna till export.

De båda myndigheterna ska samråda med varandra om uppdragen som ska redovisas i sin helhet till regeringen senast den 1 juni 2004. Uppdragen till Jordbruksverket och Livsmedelsekonomiska institutet är en uppföljning på de överläggningar med företrädare för livsmedelsindustrin som näringsminister Leif Pagrotsky och jordbruksminister Ann-Christin Nykvist bjöd in till i november.

- Bra livsmedel med god kvalitet som är producerade på ett etiskt och miljömässigt hållbart sätt, den svenska modellen, ger oss konkurrensfördelar. Jag kommer att på alla sätt jag kan plädera för de svenska värdena, säger jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist, enligt ett pressmeddelande.

- Uppdragen till myndigheterna ger oss ytterligare underlag för att stimulera svensk livsmedelsexport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125