23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Listeria i kött

Vart tredje prov som togs på rått kött i Stockholm förra året innehöll listeriabakterier. Nu kräver miljöförvaltningen bättre hygien på slakterier och styckningsanläggningar.

– Listeriabakterier trivs när det är kallt i motsats till de flesta andra bakterier. De kan bli kvar i golvbrunnar i kylrum och sedan sprida sig därifrån, säger Karin Granath, stadsveterinär på miljöförvaltningen, till Dagens Nyheter.

Listeria dör vid upphettning, så det är ingen fara att äta välstekt kött.

– Däremot ska man undvika råbiff, kanske inte bara om man är gravid, säger Karin Granath till DN.

Listeria kan i värsta fall orsaka hjärn- och hjärnhinneinflammation samt blodförgiftning. Bakterien kan även leda till missfall för gravida.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.109|instance-web01