23948sdkhjf

Förlust för Swedish Meats

Stor internationell konkurrens och ökad import till låga priser bidrog till att slakterijätten Swedish Meats redovisar en förlust efter finansnetto på 154 miljoner kronor för 2003.

Föregående år blev det en vinst på 124 miljoner kronor.

Nu läggs anläggningen i Umeå ned som en del i ett besparingspaket.

– Redan i början av året stod det klart för oss att vi skulle gå ett tufft år till mötes. Det är givetvis otillfredsställande att redovisa ett negativt resultat men samtidigt kan vi konstatera att rörelseresultatet före jämförelsestörande poster är positivt, det vill säga 12 miljoner kronor, förklarar Peter Rasztar, koncernchef Swedish Meats, i ett pressmeddelande.

Resultatet tyngdes av engångskostnader på 129 miljoner kronor för den omstrukturering som företaget genomgår. En rad åtgärder kommer att vidtas för att få fart på lönsamheten. Hamburgertillverkningen flyttas från Skara till Farlo i Linköping. Dessutom kommer anläggningen och terminalen i Umeå att läggas ned och produktionen flyttas till Linköping. Vidare halveras slaktkapaciteten av nötdjur i Kävlinge och nötstyckningen läggs ned och fördelas på Linköping, Skara och Uppsala.

– Vi kan se att vår satsning på ökad förädling är riktig, där bland annat kraftansträngningen på den nya smörgåsmaten och Må Gott ingår. Trots rådande konkurrenstryck redovisar Scan Foods ett klart positivt resultat.

Swedish Meats har som mål att visa en vinst på 300 miljoner kronor 2006. Totalt ska 350 miljoner kronor sparas in.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095