23948sdkhjf

Svenskt utspel om antibiotika

LRF, Veterinärförbundet, Djurskyddet, Förbundet Djurens Rätt, Sveriges Konsumentråd och Sveriges konsumenter i samverkan. Den sextetten ska nästa vecka göra ett utspel om att den svenska paradfrågan om bättre djurhälsa och mindre antibiotika ska bli global.

Enligt Land Lantbruk görs utspelet på en konferens som Internationella djurhälsoorganisationen, OIE, inleder i Paris på måndag.

Att minska användningen är inte bara en fråga om djurhälsa, utan även folkhälsa. Stora mängder antibiotika som fodertillsats riskerar att göra bakterier resistenta mot antibiotika till människor, vilket får EU att fasa ut antibiotika i djurfoder från 2006. Även resten av världen bör följa den svenska linjen, anser LRF.

- Det starkaste argumentet när vi arbetade med det här i EU var folkhälsoaspekten. Vad vi föreslår är att man börjar lägga begränsningar kring den generella användningen. Att man tar bort antibiotikan ur foder oavsett djurslag, det har EU förstått är viktigt, säger Gunnela Ståhle, djurskyddsansvarig på LRF, till Land Lantbruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063