23948sdkhjf

Jan Andreae avgår som Aholdchef

Jan Andreae, Europachef i Icas hälftenägare Ahold, lämnar sin post på egen begäran. Han har varit starkt i frågasatt sedan den holländska tidningen NRC Handelsblad avslöjat att han undertecknat två motstridiga sidobrev, side letters, som rör Aholds kontroll över hälftenägda Ica Ahold Holding AB  [numera Ica AB].

Enligt Ahold lämnar Jan Andreae på egen begäran sitt uppdrag som ledamot av Aholds direktörsstyrelse, Executive Board.

Han kommer i stället att ägna sig åt specialuppdrag för Aholds räkning, bland annat att avveckla verksamheten i Spanien, enligt ett pressmeddelande.

I veckan har Andreaes position varit i frågasatt sedan den holländska tidningen NRC Handelsblad avslöjat att Aholds revisorer Deloitte & Touche har förlorat förtroendet för honom.

På Aholds vägnar signerade Andreae våren 2000 två motstridiga side letters, sidobrev, gällande Ica Ahold Holding AB, som till 50 procent ägs av Ahold. Enligt det första brevet hade Ahold kontroll över det svenska bolaget, som tillät att det konsoliderade Icas omsättning i redovisningen.

Det andra sidobrevet, side letter, sade motsatsen. Ahold undahöll brevet från Deloitte. Revisorerna fick kännedom om dokumentens existens först i oktober 2002, skriver NRC Handelsblat.

I fjol gav Nauta Dutilh, en nederländsk affärsadvokat, rådet att Jan Andreae skulle befrias från sina uppdrag i Aholds direktörsstyrelse, Executive Board.

På fredagsmorgonen sade ordföranden i Aholds andra styrelse, Supervisory Board, Karl Vuursteen, till den holländska tidningen De Telegraaf, att Andreae kunde vara kvar som Europachef så länge som han inte var föremål för ett åtal.

Vursteen tillade att om Andreae beslutade att själv lämna uppdraget var han beredd att diskutera det hela. Vidare sade han att eventuella avgångsvederlag inte skulle styras av den holländska uppförandekoden, Takbaksblat code, som begränsar betalningarna till ett års lön. Vursteens åsikt var att de inte går att tillämpa på Andreae med tanke på att han arbetat 25 år inom Ahold.

Paul de Vries, vd i det holländska aktiespararföreningen, Vereniging van Effectenbezitters, betraktade det som ett klokt beslut. Din position är ohållbar med alla dessa saker som snurrar på det sätt de gjorde med herr Andreae, sade han enligt NRC Handelsblad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078