23948sdkhjf

Ahold anklagar småsparare

Icas hälftenägare Ahold har vidtagit rättsliga åtgärder mot revisorn Julio Kneit och advokaten Cristina Maeso, som leder en grupp småsparare i Uruguay som förlorade pengar i två banker, tidigare ägda av Aholds partner Velox Group. Ahold anser att de båda ägnar sig åt skandalösa anklagelser.

Ahold har via en domare i Uruguay lämnat in en stämningsansökan. Enligt Dow Jones rör anklagelserna privat våld mot Aholds aktieägare. Anklagelserna hänger samman med deras ansträngningar att tvinga Ahold att täcka förluster som spararna gjort i två banker, Banco Montevideo och Trade & Commerce Bank på Caymanöarna.

Ahold uppger att det inte har någon koppling till de två bankerna:

Ahold har inte ens den minsta relation med dessa banker, uppgav företaget. Den enda länken är att Ahold kom överens med Velox Group 1998 att köpa en majoritet i dagligvarukoncernen Disco Ahold International Holdings N.V. Detta bolag, vilket Velox Retail Holdings, var delägare i till och med 2002, har ingen relation alls med Velox bankverksamhet, enligt Ahold.

Ahold var däremot en av de stora förlorarna i samband med gruppens ekonomiska kollaps, med förluster på hundratals miljoner dollar. I dag är Ahold den största fordringsägaren i Velox Retail Holdings konkursbo.

Julio Kneit och Cristina Maeso har svarat på Aholds anklagelser. De två sade att Ahold försöker att diskreditera dem eftersom de har försökt att granska möjliga oegentligheter i samband med Aholds köp av aktierna i Disco Ahold International Holdings från Velox Group. Företaget drevs av familjen Peirano i Uruguay, och Kneit och Maeso vill att transaktionen ska ogiltigförklaras.

I juridisk mening vill vi att aktierna återgår i Peirano-gruppens ägo och att betalningarna sker till dem som skadats, sade Kneit och Maeso som enligt Dow Jones troligen syftar på de sparare de representerar. De två sade också att de ska överklaga Aholds anklagelser, eftersom det inte finns något bevis på att det påstådda brottet någonsin har ägt rum.

Enligt Ahold har även de två ledarna för spararna systematiskt och offentligt förvrängt de juridiska konsekvenserna av beslut i Uruguay om huruvida Discos tillgångar varit belagda med kvarstad, inget av detta har slutgiltigt avgjorts av en domstol i Argentina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094