23948sdkhjf

Rapport: underlätta nyetableringar

Hushållen i Stockholms län vill handla billigt och nära bostaden. Samtidigt blir stormarknaderna i externa lägen fler på bekostnad av de bostadsnära butikerna, skriver länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen anser att nyetableringar måste underlättas och kommunerna behöver aktivt planera för större handelsytor i bostadsnära lägen, lyder några av slutsatserna i länsstyrelsens nya rapport Billigare livsmedel i Stockholms län.

I rapporten kartläggs livsmedelskonkurrensen i Stockholms län. Hushållen har tillfrågats hur de handlar och hur de skulle vilja handla. Priset är viktigt men konsumenterna värderar också närhet högt. Mycket av handeln sker i de bostadsnära butikerna, där maten också är dyrast.

Sju av tio stockholmshushåll skulle välja en lågprisbutik om det fanns en i närheten. Undersökningen visar också att lågprisbutiker, förutom att de själva håller låga priser, pressar priserna hos konkurrenterna. I områden där lågprisbutikernas marknadsandel ökar från noll till en fjärdedel sänker övriga butiker sina priser med drygt två procentenheter.

– Stockholmsregionen har de högsta matpriserna i landet. En viktig orsak till att konkurrensen fungerar dåligt är svårigheterna för nya aktörer att ta sig in på livsmedelsmarknaden, säger landshövding Mats Hellström som initierat undersökningen.

De fyra kedjorna Ica, Coop, Axfood och Vivo svarar för 94 procent av länets matbutiker, enligt länsstyrelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.104