23948sdkhjf

Lithells lyfte Atrias vinst

Finländska köttkoncernen Atria förbättrade sitt resultat under 2003 jämfört med föregående år. Den bästa resultatförbättringen uppnådde svenska dotterbolaget Lithells AB, som genom köpet av Samfood hösten 2002 ökade omsättningen betydligt.

För den inhemska affärsverksamhetens del försvagades däremot resultatet av den dåliga situationen för slakteriindustrin i hela Europa, till följd av kraftig överproduktion av svinkött.

Atriakoncernens omsättning ökade med 8 procent till 765,1 miljoner euro. Resultatet före skatt steg 16 procent till 23,6 miljoner euro.

Affärsfunktionerna i Sverige står för 40 procent av Atriakoncernens omsättning. Lithells AB lyckades i fjol med framgång integrera Samfoods affärsfunktioner. Verksamheten var förlustbringande den föregående ägaren, LRF. Men efter omfattande förändringar i verksamheten vände lönsamheten och blev positiv redan vårvintern 2003. Som ett resultat av företagsköpet svarar Lithells AB för nästan en fjärdedel av den svenska marknadens produktion av köttprodukter.

Lithellskoncernen består för närvarande av Atria Lithells AB, som producerar köttprodukter, färdigmat och konsumentpackat kött, av Atria Concept AB som ansvarar för snabbmatsverksamheten samt av Svensk Snabbmat AB som bedriver närgrosshandel.

Atria Concept AB har för närvarande en marknadsandel på cirka 65 procent av den svenska gatuköksrörelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079