23948sdkhjf

Aholdutredningen snart klar

De holländska åklagare som sköter förundersökningen om Icas hälftenägare Ahold rapporterade på fredagen att utredningen väntas bli klar i början av sommaren. Misstankarna rör bokföringsbrott och förfalskning. Coop Nordens nuvarande koncernchef Svante Nilsson, som tidigare var koncernchef i Ica, tillhör de tiotalet personer som har hörts av polis i samband med utredningen.

Svante Nilsson frågades ut om de båda motstridiga sidobreven som upprättades i samband med att Ahold köpte halva Ica-koncernen, som till 30 procent ägs av Icahandlarnas förbund och till 20 procent av det norska investmentbolaget Canica.

Ett av breven, som hade hemlighållits för revisorerna, kom att spela en avgörande roll i upptakten till att Ahold-skandalen blev allmänt känd i februari 2003.

För Fri Köpenskap har Svante Nilsson, som lämnade Ica kort efter att Ahold köpte halva koncernen, berättat att han hade varit helt ovetande om sidobreven ända till den dag han blev utfrågad av den holländska polisen. Även flera styrelseledamöter i Ica Ahold har uppgett för Fri Köpenskap att de inte har haft någon som helst kännedom om dokumenten, som handlar om vem som hade makten i Ica.

Enligt det ena sidobrevet ska det råda konsensus i Ica Aholds styrelse medan det andra sade att Aholds åsikt ska vara utslagsgivande. Det senare användes av den holländska koncernen för att få godkänt av sina revisorer för att räkna in hela Icas omsättning i bokslut och kvartalsrapporter, trots att man bara ägde 50 procent.

Det råder fortfarande stora oklarheter om brevens tillkomst. Enligt den holländska tidningen NRC Handelsblad är det dock klarlagt av Aholds interna utredning att de har undertecknats av Ica Förbundets dåvarande vd Roland Fahlin, Canicas Stein Erik Hagen och Aholds dåvarande Europachef Jan Andreae.

Vilken roll de båda sidobreven kommer att få i åklagarnas utredning och eventuella åtal är okänt. På fredagen meddelade åklagarmyndigheten i Haag endast att utredningen till stora delar är komplett men ännu inte helt klar.

Beslut om eventuella åtal kommer att fattas under sommaren.

Bokföringsskandalen i Ahold blev allmänt känd i februari 2003. Då stod det klart att koncernen hade överdrivit intäkterna med mångmiljardbelopp i det amerikanska bolaget US Foodservice.

Samtidigt meddelade Ahold att man inte längre skulle räkna in hela omsättningen i Ica Ahold, vilket man alltså hade gjort tidigare.

Ica Ahold bytte i fjol namn till Ica AB. Det är Skandinaviens största detaljhandelskoncern med en årsomsättning på drygt 70 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063