23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Cancerskydd med E-vitamin i mat

Människor som får i sig det mesta E-vitaminet genom maten eller som har höga nivåer av vitaminet i blodet är de som löper minst risk att få cancer, visar två studier. E-vitamin i kosttillskott ger inte samma skydd, rapporterade forskare vid en konferens på söndagen.

Forskarna konstaterade att typen av E-vitamin är avgörande för cancerskyddet. Alfa tocopherol visade sig skydda bäst.

Effektivast tillgodogör sig kroppen alfa tocopherol från solrosfrö, spenat och paprika.

En studie på över 29 000 finländska män visade att de med högst nivåer av E-vitamin löper minst risk att få prostatacancer, rapporterade Stephanie Weinstein och hennes kolleger från US National Cancer Institute vid en årskonferens i Orlando i Florida med American Association of Cancer Research.

Vitamin E ger skydd mot åtminstone två stora cancersjukdomar, i prostatan och urinblåsan, skriver Tidningarnas Telegrambyrå/Reuters.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094|instance-web02