23948sdkhjf

EU:s snusförbud prövas i juni

EU:s snusförbud ska prövas i EG-domstolen i Luxemburg den 8 juni. Det är två mål, från Storbritannien och Danmark, som ska avgöras samtidigt.

"Vi anser att snusförbudet strider mot flera grundläggande principer inom EU-rätten, bland annat men inte enbart den om ett fritt varuflöde inom EU-länderna", skriver snustillverkaren Swedish Match i ett pressmeddelande.

Bolaget anser också att det finns vetenskapligt stöd för att svenskt snus är mindre skadliga än cigaretter.

- Men även om Europadomstolen skulle finna att förbudet inte är olagligt är vi övertygade om att förbudet ändå kommer tas bort om några år då det är så uppenbart att det inte tjänar vare sig folkhälsan eller något annat samhälleligt syfte, säger Swedish Matchs chefsjurist Bo Aulin.

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, skriver att snusförbudet i EU infördes 1992 och gäller i samtliga EU-länder utom i Sverige. Sverige fick permanent undantag från förbudet i anslutningsförhandlingarna inför medlemskapet 1995.

I Danmark pågår försäljning av lössnus, medan portionssnuset är förbjudet med hänvisning till EU-direktivet. I Finland, där snusförsäljning är förbjuden, sker en del konsumtion via import för privatbruk från Sverige.

I övrigt exporterar Swedish Match snus till Norge och USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063