23948sdkhjf

Aktiva förpackningar kan få EU-ja

EU är på väg att godkänna livsmedelsförpackningar som reagerar kemiskt med maten. En förordning väntas i juni i år. Matens livslängd kan bli längre genom att naturliga, kemiska processer förlängs. Till exempel kan bananer och tomater fås att mogna långsammare.

Förpackningar ska också kunna känna av hur mogen maten är och ge information om detta. Sedan kan konsumenten välja om äpplet ska vara mer eller mindre moget beroende på när det ska ätas, skriver Fri Köpenskap i dagens pappersutgåva.

Dessa så kallade aktiva och intelligenta förpackningar är ännu så länge förbjudna. Förpackningar får inte påverka maten på något sätt som ändrar smak, utseende, konsistens eller lukt annat än i traditionell framställning, som till exempel förvaring i trätunnor.

- Förhoppningsvis kan vi minska användningen av konserveringsmedel. Vi slipper bröd som ligger på hyllan i flera månader och ser likadant ut ändå, säger Astrid Thors, ledamot för finländska svenska folkpartiet i Europaparlamentet till Fri Köpenskap.

Hon är föredragande i parlamentet för förslaget till EU-förordning.­ Rätt använt ger det mer till konsumenterna. Men det får inte vara missledande för dem. Vi måste fortfarande ha aktiva konsumentorganisationer som ser efter det, säger Astrid Thors.

Förpackningarna och maten måste uppfylla alla andra krav på livsmedelssäkerhet. Tekniken är ännu i sin linda och mycket forskning krävs ännu. Ett antal patent finns registrerade, men bara ett fåtal används ännu i handeln ­hittills endast i USA, Japan och Australien.

Någon invasion av förpackningsprodukter i stor skala är inte att vänta. Men redan nu kontrolleras miljön för bananer under båttransporten. Mognadsprocessen tillåts bara pågå under de tre sista dagarna innan båten når hamn.

- Lagstiftningen kommer att öppna dörrar för tekniken, säger danskan Anne-Mette Jensen, chef för vetenskapliga lagstiftningsfrågor hos europeiska livsmedelsindustrins förbund, CIAA.

- Vi vill understryka att de aktiva förpackningarna inte får användas oetiskt, så att maten till exempel ändrar färg och ser färskare ut än vad den är, förklarar hon.

Bananer och tomater producerar naturligt gasen etylen, som i sig skyndar på mognadsprocessen. En aktiv förpackning absorberar då gasen så att processen går långsammare.

Samma process går att göra i omvänd ordning fullkomligtnaturligt; om en tomat läggs tillsammans med en avokado så påskyndas avokadons mognad av etylengasen.

De vanligaste produkterna är påsar som suger åt sig etylen eller syre. Med mindre syre möglar bröd och kakor långsammare. En annan produkt är fuktregulator för kött, i stället för den traditionella metoden ­ kylning.

Kommissionären för konsumentskydd, irländaren David Byrne, anser att EU:s lagstiftning måste följa med framstegen i förpackningsteknik.

- Aktiva och intelligenta förpackningar bör tillåtas i Europa så länge som de följer principerna för livsmedelssäkerhet, säger han.

Förordningen väntas träda i kraft i juni. Den är bindande för allaEU-länderna. Förordningen föreskriver också att:

Alla ämnen som kommer i kontakt med mat måste gå att spåra bakåt.

Allt material som kommer i kontakt med mat måste märkas lämplig för mat eller få en symbol som betyder det.

Allt material måste uttryckligen godkännas. Det räcker alltså inte med att materialet inte är förbjudet.

FAKTA: LivsmedelsförpackningarAktiva förpackningar: reagerar kemiskt med maten för att förbättra kvaliteten och hålla den färsk längre. Syre eller gasen etylen tas bort.

Intelligenta förpackningar: kan avläsa matens mognad och andra tillstånd för att ge denna information till köparen.

Förpackningen kan till exempel ändra färg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078