23948sdkhjf

"Offra inte bönderna för makten"

Regeringen har sagt ja till att förhandla med miljöpartiet om den nya jordbrukspolitiken. Det är illavarslande och djupt oroande, anser LRF som menar att bönderna inte ska offras för regeringsmakten.

- Får miljöpartiet sin vilja igenom innebär det att stora delar av svensk livsmedelsproduktion kan slås ut, säger LRF-basen Caroline Trapp, enligt ett pressmeddelande.- EUs nya jordbrukspolitik är i sig en jättetuff reform som hotar svensk livsmedelsproduktion. Den svenska tillämpningen har stötts och blötts med remissinstanserna under ett halvår. Att nu, fem i tolv, när ett kompromissförslag ligger på bordet, börja förhandla med ett parti som har en världsfrånvänd syn på svenskt jordbruk är närmast chockerande, säger Caroline Trapp. - Miljöpartiet har bristande insikt om att svenskt jordbruk verkar på en helt öppen EU-marknad. De inser inte heller att detta faktum ger mycket litet utrymme för svenska jordbrukspolitiska experiment."Miljöpartiets förslag till omläggning av jordbrukspolitiken slår rakt mot 60 procent av den svenska livsmedelsproduktionen. Förslaget leder till ytterligare omfördelningseffekter mellan bönder och hotar dem som investerat i nya lagårdar och stallar", skriver LRF.

Enligt LRF blir resultatet minskad produktion, nedläggningav förädlingsindustrier och ännu högre importsiffror, varnar LRF.-Miljöpartiet vill samtidigt senarelägga jordbruksreformen ytterligare ett år. Det skulle innebära ytterligare ett förlorat år och en död hand över nödvändiga investeringar i svenska jordbruksföretag.-Miljöpartiet motsätter sig också att svenska bönder ska få ned skatterna på traktordiesel och kväveskatter till EU-nivå. Det innebär att man aktivt bidrar till att undergräva det svenska jordbrukets konkurrenskraft och en fortsatt svensk produktion av livsmedel.-Regeringen tar ett stort ansvar när man släpper in miljöpartiet iförhandlingar om jordbrukspolitiken. Det hoppas jag man är medveten om, säger Caroline Trapp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062