23948sdkhjf

SCB: Priserna steg 0,8 procent

Konsumentpriserna steg med i genomsnitt 0,8 procent i mars. Det är något högre än under samma månad i fjol, då konsumentpriserna steg med 0,5 procent, enligt SCB:s senaste mätning av konsumentprisernas utveckling.

Enligt SCB ökade priserna på kläder och skor med 7,7 procent och bidrog med 0,4 procentenheter till ökningen av Konsumentprisindex, KPI. Drivmedelspriserna gick upp med 4,7 procent och lokaltrafiken med 8,8 procent, vilket bidrog med 0,2 respektive 0,1 procentenheter.

SCB:s mätningar visar också att grönsakspriserna ökade med 5,7 procent, vilket bidrog till en ökning av KPI med 0,1 procentenheter. Även sjuk- och tandvård blev dyrare, liksom audiovisuell och fotografisk utrustning.

KPI:s totala uppgång motverkades av sänkta priser på el och lägre räntekostnader, vilket drog ner index med sammanlagt 0,1 procentenheter.

Inflationstakten under den senaste tolvmånadersperioden var i mars – 0,1 procent, det vill säga negativ vilket innebär fortsatt deflation. Det var dock en ökning jämfört med februari då takten var – 0,3 procent.

För ett år sedan, i mars 2003, var inflationstakten 3,1 procent.

Mätt som underliggande inflation var årstakten i mars 2004 0,4 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078