23948sdkhjf

Djurplågeri på norska slakterier

Frihandelsgruppen Eftas övervakningsorgan ESA riktar skarp kritik mot en rad norska slakterier.

Efter en inspektionsrunda i november har man nu offentliggjort en rapport där fyra slakterier och en gård på olika håll i Norge får nedgörande kritik. ESA ville veta om de norska slakterierna följer EU:s veterinäravtal skriver tidningen Aftenposten.

Enligt tidningen saknades utrustning för att säkra djuren inför slaktbedövningen. Kycklingar och hönor transporterades i lådor med hål nertill som gjorde att många av djuren skadade fötterna. Närmare dygnslånga väntetider utan foder och vatten för djur som transporterats till slakterierna.

Den norska djurskyddsorganisationen Dyrevernalliansen ska nu med rapporten som grundval polisanmäla slakterierna. Organisationen frågar sig om norska köttkonsumenter "vet att de betalar för djurplågeri".

Den norska livsmedelstillsynen, Mattilsynet, grundades i januari och har ansvar för hur djur behandlas i slakterinäringen. Myndigheten har inte själv tagit några initiativ och ser rapporten som en "ögonöppnare". Nu ska alla norska slakterier undersökas.

Efta består av Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz. Sverige var medlem fram till EU-tillträdet. Flera av medlemmarna, däribland Norge, har vittgående associeringsavtal med EU, skriver Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08