23948sdkhjf

Stopp för giftiga pistagenötter

Miljökontoret i Helsingborg har stoppat försäljningen av ett stort parti pistagenötter. Tester visade att de innehöll aflatoxin, som är ett starkt cancerframkallande mögelgift som klassats som biologiskt stridsmedel av FN.

Men drygt sju ton har redan hunnit ut i butiker i framförallt i Skåne och Göteborg, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det var Helsingborgsföretaget Retail Trade 2000 International som i februari importerade drygt 22 ton pistaschnötter eller pistaschmandlar. På tullhandlingarna stod det att partiet kom från Libanon.I själva verket var mandlarna odlade i Iran.Om det hade framgått av importhandlingarna att ursprungslandet var Iran hade Livsmedelsverket kontrollerat varorna. Det råder speciella skyddsbestämmelser för nöt- och mandelimport från just Iran, liksom från Turkiet, eftersom man vet att dessa nötter och mandlar kan innehålla höga halter av aflatoxin, skriver Helsingborgs Dagblad.

Som det nu var släpptes partiet genom tullen utan kontroll och kördes till Retail Trade 2000 Internationals lager. Därifrån började sedan pistaschnötterna distribueras till affärer.

Omkring 7,2 ton hann säljas till butiker, främst i Skåne och Göteborg, innan miljökontoret dök upp och tog prover som visade att halterna av aflatoxin B1 var omkring 4 gånger högre än gränsvärdet.

Miljönämnden beslöt omedelbart om saluförbud för hela partiet och ålade företaget att återkalla alla sålda påsar från handeln.

- Vi blev chockade när vi fick beskedet, säger företagets vd och hälftenägare Magnus Hallin som i likhet med den andre delägaren säger att han hade litat på den libanesiske leverantören. Denne hade bifogat ett intyg på att produkterna aflatoxintestats av libanesiska mynidgheter när de kom från Iran.

- Jag vill betona att det bara är enkilospåsar som omfattas av saluförbudet. De 200-gramspåsar som finns i affärerna kommer från en tidigare leverans, säger Mangus Hallin till HD.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093